Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 61 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Proaktivní analýzy rizik v podnikové praxi - metody a postupy
Dočkalová, Pavla ; Hrabová, Kristýna (oponent) ; Kruliš, Jiří (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá proaktivní analýzou rizik ve společnosti X, která vyrábí především masné výrobky. Práce je rozdělena do 2 částí. První část se věnuje teoretickým východiskům včetně soupisu metod vhodných k analýze rizik. Součástí je i představení společnosti, popis jejích procesů a aktuální řízení rizik. Druhá část práce obsahuje analýzu rizik pomocí metody IPR a FMEA. Na základě výsledků aplikovaných metod jsou na závěr práce navrhnuta opatření k minimalizaci identifikovaných rizik.
Alternativní zdroje vody pro technologické procesy ve vybraných průmyslových odvětvích
Bártů, Tomáš ; Mifková,, Tatiana (oponent) ; Hluštík, Petr (vedoucí práce)
Úkolem diplomové práce je zpracování studie zaměřené na znovuužití procesních a odpadních vod ve firmě Kostelecké uzeniny, a.s. Práce obsahuje popis čistírny odpadních vod, průtoky čistírnou a látkové zatížení vod na jednotlivých procesech čištění. V diplomové práci jsou popsány limitní požadavky pro technologické postupy v areálu podniku. Bylo uvažováno s několika variantami použití alternativních zdrojů vody pro technologické procesy Na základě hygienických podmínek byla navržena technologie pro čištění odpadních vod z mycí linky automobilů. Vyčištěná odpadní voda se opětovně využívá v objektu mycí linky. Součástí návrhu je i ekonomické zhodnocení a vyhodnocení návratnosti řešení.
Čerpadla pro chemický a potravinářský průmysl a jejich vlastnosti
Malíková, Veronika ; Baláš, Marek (oponent) ; Škorpík, Jiří (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá čerpadly používanými v chemickém a potravinářském průmyslu. Tato čerpadla musí své specifické vlastnosti. První část práce je zaměřena na problematiku čerpadel v daném průmyslu, princip čerpadel, možné nepříznivé jevy a požadavky kladené na čerpadla v potravinářském nebo chemickém průmyslu. V druhé části je popsána aplikace čerpadla v technologickém celku a jeho vlastnosti.
Konstrukce pásového dopravníku tvaru Z pro potravinářský průmysl
Burian, Radek ; Holub, Michal (oponent) ; Sýkora, Jan (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je navrhnout pásový dopravník tvaru Z, který se bude především využívat v potravinářském průmyslu. Ve své práci jsem se především snažil inovovat dopravníky, které se již v průmyslu používají. Konečná varianta je navržena tak, aby byla snadno vyrobitelná a splňovala všechny důležité požadavky, které jsou kladeny na dopravníky využívané v potravinářském průmyslu.
Využití odpadů z potravinářských výrob
Šachlová, Žaneta ; Trachtová, Štěpánka (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Bakalářská práce byla zaměřena na využití odpadů z potravinářských výrob, kde byla popsána problematika druhů odpadů, nakládání s nimi, recyklace odpadů, zpracování vedlejších produktů v potravinářském průmyslu, prevence vzniku odpadů. Pozornost je zde věnována také potravinám z průmyslových odpadů, jako je cukrovarnický průmysl, výroba škrobu a mouky, zpracování masa, mléka, výroba tuků a olejů, zpracování ovoce a zeleniny, výroba sladu a piva, vína, lihu a droždí. Byly zde posouzeny vhodné obalové materiály v potravinářství, jednotlivé zpracování odpadů. Jsou zde vytyčeny významné mikroorganismy, které se používají při zpracování odpadů. Na závěr této práce byl navrhnut ideální postup jak nakládat s odpadem a zahrnuta legislativa tohoto tématu.
Anaerobní membránový bioreaktor (AnMBR) pro čištění odpadních vod potravinářského průmyslu
Polášek, Daniel ; Bodík,, Igor (oponent) ; Rusník,, Igor (oponent) ; Hlavínek, Petr (vedoucí práce)
Nejvýznamnější problémy životního prostředí související s potravinářským průmyslem jsou spotřeba a znečišťování vody, spotřeba energie a produkce odpadů. Většina vody, která se nestává součástí výrobků, nakonec závody opouští v podobě odpadních vod, jež jsou často vysoce specifické a vyžadují adekvátní nakládání. Pro účely dizertační práce byl zvolen průmysl pivovarnický, protože má v české historii a kultuře velmi dlouhou tradici. Anaerobní technologie se uplatňují při čištění stále širšího spektra průmyslových OV. Anaerobní membránové bioreaktory (AnMBR) mohou obecně velmi účinně čistit OV různých koncentrací a složení a produkovat upravenou vodu vynikající kvality, kterou lze nadále využívat. Mohou současně podpořit energetickou soběstačnost díky produkci bioplynu využitelného v rámci ČOV / podniku. Hlavní negativa jsou nevyhnutelné ucpávání membrán a obecně vyšší investiční / provozní náklady. V rámci doktorského studia a souvisejících výzkumných aktivit byly vytipovány a laboratorně ověřeny (navržena a sestavena laboratorní testovací jednotka) ponorné membránové moduly pro anaerobní aplikace, byla navržena pilotní jednotka AnMBR a tato následně odzkoušena v reálných podmínkách - na ČOV Pivovar Černá Hora (OV z pivovaru a přidružených objektů). Během více než ročního zkušebního provozu (5/2015 11/2016) byla ověřena vhodnost poloprovozní jednotky a samotné technologie - byly nastaveny počáteční a zjištěny doporučené provozní parametry, provedeny drobné stavební úpravy a optimalizace MaR, byl ověřen postup čištění a regenerace membránových modulů. V neposlední řadě byly sumarizovány závěry a doporučení zkušebního provozu, resp. jsou uvedeny stěžejní poznatky a doporučení pro další provoz, využití a úpravy pilotní jednotky AnMBR s ponornými deskovými polymerními membránovými moduly.
Komplexní návrh mini sýrárny
Kamarád, Miroslav ; Naď, Martin (oponent) ; Lošák, Pavel (vedoucí práce)
Potravinářský průmysl zaujímá významné místo v odvětví zvaném procesní inženýrství. Z pohledu návrhu procesních zařízení do potravinářství je nutné klást důraz na hygienické požadavky, přesnou výrobu, spolehlivost, a především bezpečnost navržené technologie. Diplomová práce je zaměřena na Komplexní návrh mini sýrárny. Diplomová práce popisuje technologický a konstrukční návrh technologie. Součástí práce je také základní návrh měření a regulace, realizace návrhu, najetí technologie a následné odladění nedostatků.
Využití mikroenkapsulace v potravinářství
Hofbauerová, Lucie
Tato bakalářská práce je teoretická, je zaměřena na využití mikroenkapsulace v potravinářském průmyslu. Cílem této práce je vypracování literární rešerše, kde budou shrnuty aktuální poznatky o využívání procesů mikroenkapsulace v potravinářství. Součástí je přehled jednotlivých metod a materiálů, aplikovaných v potravinářství. Z metod jsou zde uvedeny například potahovaní, koacervace, extruze, sušení rozprašováním, elektrosprejování, elektrostatické zvlákňování a další. Z nejčastěji aplikovaných materiálů jsou zde zahrnuty polysacharidy, proteiny, tuky a vosky. Z proteinů jsou zastoupeny jak rostlinné proteiny, tak živočišné. Z proteinů živočišných jsou používány například mléčné bílkoviny nebo želatina, z rostlinných hrachový, zeinový či proteiny z chia semínek. Z polysacharidů je zde uveden škrob, chitosan, maltodextriny či arabská guma. U jednotlivých materiálů jsou uvedeny jejich fyzikální a chemické vlastnosti a příklady jejich aplikace.
Biofilmy v potravinářském průmyslu
Škrobáčková, Monika
Práce je zaměřena především na bakteriální biofilmy, které jsou typické pro potravinářský průmysl. V této práci je popsána jejich historie, definice, struktura, vznik a vývoj, ke kterému patří i jejich komunikace neboli quorum sensing (QS). Dále jsou v práci podrobně popsány mikroorganismy, které jsou schopny vytvářet biofilm, jedná se např. o rody Escherichia, Staphylococcus, Enterococcus a další. Jsou popsány i místa, kde se nejčastěji vyskytují biofilmy v provozech potravinářského průmyslu, jako jsou mlékárenský nebo masný průmysl. Dále je popsána jejich detekce a způsoby prevence, které zahrnují jednotlivé tipy, jak zabránit samotnému vzniku biofilmu. Používají se např. sanitační prostředky, přírodní antimikrobiální látky, enzymy nebo nanočástice.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 61 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.